Dünyanın Mimari Açıdan En Etkileyici 15 Stadyumu

0
0
0
s2smodern

 

15) Rungnado May Day Stadium, Kuzey Kore

Bu çok amaçlı tesis 1989 yılında açıldığında bütün dünyayı şaşkınlığa uğratmıştı. O zamanlık dünya rekoru olan 150000 kişilik kapasitesiyle ve çatısındaki 16 devasa kemeriyle tanınan bu stadyumda düzenlenen en enteresan organizasyon ise Arirang Festivali. Performansı sunan jimnastikçilerin ve dansçıların izleyicilerden daha fazla olduğu bu festivalde yaklaşık 100000 kişi gösteriyi sunarken Kuzey Kore’nin en seçkin 50000 davetlisi ise bu müthiş gösteriyi izliyor.

 

 

 

14) Aviva Stadium, İrlanda

İrlanda’nın rugbi ve futbol milli takımlarının 2010’dan beri evi. Stadyumun tasarımı, kuzey ucunda belirgin bir eğrisinin yanı sıra, komşu evlere olabildiğince doğal ışık sağlayacak şekilde yapılmış saydam bir polikarbonat cephesi ve çatısı ile yerel konutlara olan yakınlığını da göz önünde bulundurmaktadır. 562 milyon dolarlık ve 52 bin kapasiteli bu proje modern mimarinin harikalarından biri. 

 

 

 

13) AT & T Stadium, Amerika Birleşik Devletleri

Amerika’nın takımı olarak bilinen NFL takımlarından Dallas Cowboys, 2009 yılında takımın lakabına yakışan bir stadyuma geçti. Dünyanın en büyük dome yapılı stadyumu olan ve 1.3 trilyon dolara mal olan bu stadyumun içinde o kadar büyük bir ekran var ki maçlar sırasında iki kere punt atışında top ekrana çarptı. 

 

 

 

 

12) AAMI Park, Avustralya

Geodesik tasarımlı çatının yarattığı silüetin de etkisiyle bu şaheser 2012 yılında dünyanın en ikonik stadyumu seçildi. Hem konserler için hem de Melboune FC futbol takımı ve Melbourne Storm rugbi takımı için de kullanılan bu stadyumun yapımı 240 milyon dolar gibi düşük bir fiyata mal oldu. Bunun bir numaralı nedeni ise stadyumun bio yapısı sayesinde bu tarz bir yapı için gerekenin yarısı kadar çelik kullanılarak tasarlanmış olması. 

 

 

 

 

11) Scotiabank Saddledome, Kanada

Genel olarak NHL takımı Calgary Flames’in buz hokeyi maçlarına ev sahipliği yapan Saddledome, 19 bin kişilik kapasitesiyle bu spor için fazlasıyla yeterli bir kapasiteye sahip. Bir sandala benzeyen çatısı şehrin değişen iklimlerine ayak uydurabilecek şekilde her yöne 8 cm hareket edebiliyor. 

 

 

 

 

10) Ericcson Globe, İsveç

7113 metre karelik hacmiyle dünyanın en büyük hemisferik yapısı ve İsveç’in sembollerinden biri. İsveç milli takımının buz hokeyi maçlarından önemli konserlere (Britney Spears, Beyonce, Depeche Mode vs.) kadar her şeye ev sahipliği yapan bu çok amaçlı yapı modern İsveç mimarisinin baş yapıtlarından.  

 

 

 

 

9) Sapporo Dome

Çok amaçlı spor salonu kelimesini gerçekten hak eden bir stadyum. 53 bin kapasitesi ve 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda futbol maçları için kullanılmasının planlanması dışında bu stadyumu farklı yapan en önemli özelliği ise bir futbol sahasından bir beyzbol sahasına saatler içinde dönüşebilmesi.

 

 

 

8) Universiade Sports Center, Çin Halk Cumhuriyeti

Adından da anlaşılacağı üzere sadece 2011 Dünya Üniversite Spor Oyunları için yapılan bu spor merkezi Alman bir mimarlık şirketi tarafından tasarlanmıştır.  Muhteşem kristal vücutlu dış yapı, lamine güvenlik camı üçgen plakalardan ve polikarbonat levhalardan oluşur ve geceleri etkileyici bir görüntü yaratır. 

 

 

 

7) Fisht Olympic Stadium, Rusya

Fisht Olimpik Stadyu’mu 2014 Kış Olimpiyatları’nın açılış ve kapanış törenlerine ev sahipliği yaparak milyonlarca kişiye ulaştı ve çok güzel yorumlar aldı. 779 milyon dolara mal olan ve 44 bin kişi kapasiteli bu şaheser ismini Fisht Dağı’ndan aldı. Stadyumun açılmasına 100 gün kala Rus Hükümeti 100 rublelik banknotların arka tarafına bu stadyumu bastırarak stadyumu tanıttılar. 

 

 

 

6) Cape Town Stadium, Güney Afrika

Vuvuzelalı, Shakiralı 2010 Dünya Kupası’nın en iyi iki stadyumundan biri olarak yarı finaldeki Uruguay – Hollanda maçına ev sahipiliği yapan bu stadyum şu an çok amaçlı bir kompleks olarak ollanılıyor. “Cape Town'un Diva'sı” lakaplı stadyum, şehrin farklı hava koşullarında kırmızımsı, gri veya mavi tonlar veren, değişen hava koşullarına göre renk veren Teflon kaplı, dokuma bir fiberglas dış kabuğa sahiptir.  

 

 

 

5) Olympiastadion, Almanya

Tarihi açıdan çok önemli organizasyonlara ev sahipliği yapmış olan (1972 Yaz Olimpiyatları ve 1974 Dünya Kupası finali) bu klasikleşmiş stadyum aynı zamanda mimarı açıdan da çok önemli bir yere sahiptir. Alman mimarlar Günter Behnisch ve Frei Otto, inşaatı 1972'de tamamlanan bu yapıyı tasarladı. İlginç bir şekilde, stadyumun İkinci Dünya Savaşı sırasında yapılan bir bombalama nedeniyle oluşan bir çukurda olması inşa aşamasında çok yardımcı oldu. 

 

 

 

4) Beijing National Aquatic Center, Çin Halk Cumhuriyeti

Bariz nedenlerden dolayı ‘’su küpü’’ olarak da bilinen bu mimari baş yapıt 2008 Pekin Olimpiyatları’nda su spor dallarının çoğuna ev sahipliği yaptı. Spor dalına bağlı olarak 4 bin kişi ila 17 bin kişi arasında değişen bir kapasiteye sahip. 1.07 milyon metrekarelik bir yüzey alanıyla Ulusal Su Sporları Merkezi, kelimenin en büyük ETFE-kabuklu binasıdır ve inşaat malzemeleri de enerji maliyetlerini camlara kıyasla yüzde 30 oranında azaltmaya yardımcı olur. 2008 yılında 140 milyon dolarlık bir maliyetle tamamlanan Cube, Pekin Olimpiyatları sırasında kırılan iki düzine yüzme dünyası rekoruna şahit oldu.

 

 

 

3) Olympic Stadium, Kanada

Kanada’nın en yüksek kapasiteli stadyumu – futbol maçlarında 68 bin kadar-  Montreal’deki Olimpik Stadyum organik modern mimarinin en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Çörek şeklindeki çatısı sayesinde “Büyük O” olarak anılan stadyum, 1976 Yaz Olimpiyatları'nın ana yeri olarak planlandı ancak proje gecikmeler ve grevlerle yüzünden ertelendi. Bitmemiş yapı 1976'da açıldı fakat ancak 1987 yılında tam olarak bitirildi.  

 

 

2) Kaohsiung National Stadium, Tayvan 

Neredeyse tüm güç gereksinimleri için güneş enerjisinden yararlanan 55.000 kapasiteli bu stadyumu, Pritzker Ödüllü Japon mimar Toyo Ito tasarladı. Çatıyı oluşturan 6.482 tane ölçekli alüminyum çerçeveli levhalardan 4.482 tanesi güneş paneli barındırıyor ve yapı yılda 1,1 milyon kilowatt-saat enerji üretiyor. Ayrıca dev bir figüre sahip olması nedeniyle bir dinazoru çağrıştırdığı için Tayvan halkı tarafından ‘kaiju’ olarak da anılıyor.

 

 

 

1) Aillanz Arena, Almanya

Modern mimari konusunda dünyanın öncü ülkelerinden olan Almanya’nın bu güzel listenin birinci listesinde olmasına kimse şaşırmasa gerek. Bayern Munich’in stadyumu olan ve sahayı rakip takımlara dar eden Aillanz Arena’nın özellikleri saymakla bitmez cinsten. Çarpıcı cephesi, her biri ayrı ayrı kırmızı, mavi veya beyaz renkte aydınlatılabilen 2.760 adet ETFE folyo panelden oluşuyor: Bayern'in ev renkleri için kırmızı, TSV 1860'ların oynadığı zamanlar için mavi ve Alman ulusal tarafındaki oyunlar için beyaz. İlginç bir şekilde, çok renkli konfigürasyonlar mümkün olsa da, Alman polisi tek renkli şemaların yapılmasını daha doğru buluyor çünkü komşu A9 otoyolundaki trafik kazalarına, stadyumun görüntüsünün neden olduğuna inanılıyor.

 

   

 

 

Eki 14, 2018

NBA Tarihinin En İyi Altıncı Adamları (2. Kısım)

by Uluğ Kazancıoğlu
Eki 07, 2018

NBA Tarihinin En İyi Altıncı Adamları (1. Kısım)

by Uluğ Kazancıoğlu
Eyl 30, 2018

NBA Tarihinin En iyi Solak Oyuncuları (3. Kısım)

by Uluğ Kazancıoğlu
Eyl 23, 2018

NBA Tarihinin En iyi Solak Oyuncuları (2. Kısım)

by Uluğ Kazancıoğlu
Eyl 19, 2018

NBA Tarihinin En iyi Solak Oyuncuları (1. Kısım)

by Uluğ Kazancıoğlu
Eyl 12, 2018

NBA Tarihinin En Kısa Oyuncuları

by Uluğ Kazancıoğlu
Eyl 12, 2018

NBA Tarihinin En Uzun Oyuncuları

by Uluğ Kazancıoğlu
Ağu 31, 2018

NBA Yıldızlarının Bilinmeyen Kardeşleri

by Uluğ Kazancıoğlu
Ağu 15, 2018

NBA Tarihinin En Başarılı Kardeşleri

by Uluğ Kazancıoğlu
Ağu 01, 2018

NBA'in En Unutulmaz Dövmeleri

by Uluğ Kazancıoğlu
Tem 27, 2018

NBA Yaz Döneminin Çok Konuşulmayan En İyi 11 Hamlesi

by Uluğ Kazancıoğlu
Tem 07, 2018

İmza Hareketleri (1-11)

by Erdem Uygur
Tem 07, 2018

İmza Hareketleri (12-22)

by Erdem Uygur
Tem 07, 2018

İmza Hareketleri (23-33)

by Erdem Uygur
May 30, 2018

Dünyanın En Sıra Dışı Sporları

by Erdem Uygur
May 22, 2018

NBA Tarihinin En Kötü Kontratları (10-1)

by Uluğ Kazancıoğlu
May 14, 2018

NBA Tarihinin En Kötü Kontratları (20-11)

by Uluğ Kazancıoğlu
May 03, 2018

NBA Tarihinin En Kötü Kontratları (32-21)

by Uluğ Kazancıoğlu
Mar 27, 2018

NBA'in En Kötü Saç Stilleri

by Erdem Uygur
Şub 16, 2018

NBA Tarihinin En iyi Smaç Basan 13 Oyuncusu

by Erdem Uygur
Oca 15, 2018

Basketbol Tarihinin En Korkunç Kavgaları

by Erdem Uygur
Kas 16, 2017

Gelmiş Geçmiş En Güzel 9 Basketbol Filmi

by Erdem Uygur